NYE PRODUKTER ER LANDET! TJEK DEM UD.

Otte funktioner i et fantastisk bærbart PA-system til musikere

Guitarist, der justerer et Bose S1 Pro+ Wireless PA System

Stadioner, arenaer og større spillesteder har typisk deres eget PA-udstyr til at omgive publikum med kraftig lyd. Det kan imidlertid være nødvendigt for hverdagsmusikere, der optræder eller spiller på gaden, at medbringe et bærbart PA-system. Mindre spillesteder har ofte slet ikke noget udstyr, eller det de har er af ringe kvalitet.

En investering i et PA-system kan forstærke din musik, uden at komme i vejen for din optræden. Hvordan vælger du det rigtige til dig?

Det, musikere ser på i et PA-system

Lad os se på de otte vigtigste faktorer, som musikere bør overveje, når de anskaffer sig et nyt PA-system.

Gademusiker, der bruger Bose S1 Pro+ Wireless PA System

1. Bærbarhed

Stort er ikke altid bedst. Uerfarne musikere tror måske, de har brug for et enormt PA-system for at lyde professionelle, men i mange situationer kan store højttalere være rent overkill. Der er ingen grund til at bruge masser af penge på noget, der er unødvendigt stort og klodset, når der findes mere kompakte løsninger. En transportabel PA-højttaler med Bluetooth® kan gøre det let for dig at optræde hvor som helst.

Folk, der optræder alene, behøver ikke ekstra stress med at slæbe rundt på tunge højttalere og kabelrod. Hvis du synger og spiller guitar på barer og restauranter, behøver du sandsynligvis ikke en uhåndterlig højttaler på 20 tommer. I stedet bør du overveje en højttaler med lavere vægt såsom Bose S1 Pro+ Wireless PA System, som du nemt kan bære ind på ethvert spillested. For grupper er det også praktisk med bærbarhed. Hvis I er et lille band, er det bedre, hvis din bassist eller keyboard-spiller kan forbinde direkte til dit PA-system, fremfor at medbringe deres egne forstærkere.

Bagsiden af Bose S1 Pro+ Wireless PA System, hvor kontrolfunktioner og indgange ses

2. Indgange

Overvej, hvor mange instrumenter og enheder, du jævnligt har brug for at forbinde til systemet. Har du brug for en mikrofon og en guitar, eller har du planer om at forbinde et band med fire medlemmer? For eksempel behøver en sanger, som lige er begyndt på sin karriere, sædvanligvis ikke mere end to indgange, hvorimod et amatørrockband har brug for flere.

Nogle musikere kan godt lide at have flere PA-systemer i deres arsenal, så de kan vælge det rette til hvert scenarie. Tænk på, hvor mange indgange, du har brug for, og prøv at vælge det, der vil være mest alsidigt i de scenarier, du forventer at befinde dig i.

3. Den seneste teknologi

Teknologien i PA-systemer forbedrer sig med tiden ligesom med telefonen i din lomme. Musikere har forståeligt nok en tendens til at fokusere på lydkvalitet, men overvejer også, hvordan bestemte funktioner kan hjælpe med at gøre den tekniske del af arbejdet nemmere, så de har mulighed for at fokusere på at give den bedst mulige optræden.

Bluetooth-forbindelse kan bruges til at koble dine hovedtelefoner til PA-systemet med henblik på at mixe og kontrollere kvaliteten. Det er en fordel at have denne mulighed, hvis du spiller på et tætpakket spillested; uden Bluetooth ville du sandsynligvis have besvær med at kunne høre dig selv spille på grund af larmen fra publikum, der snakker og klirrende glas samt døre, der åbnes og lukkes. Med Bose-sendere (der sælges separat) kan du forbinde mikrofonen og instrumentet til S1 Pro+ Wireless PA System, så du ubesværet kan bevæge dig rundt på scenen.

En DJ, der bruger et Bose S1 Pro+ Wireless PA System og en mikrofon sammen med en trådløs Bose S1 Pro+ mic/line-sender – XLR
Styr S1 Pro+ Wireless PA Systemet gennem Bose Music-appen på en smartphone

Fjernbetjening via en app som f.eks. Bose Music-appen kan være nyttigt, når du justerer tonen og lyden – ingen grund til at stå foroverbøjet over dit PA-system. Denne type fleksibilitet kan give dig frihed til at foretage justeringer i nuet for at optimere oplevelsen til dit publikum.

Overvej også tilbehør, der kan købes separat. Vil du være old school med kablet tilbehør eller er en trådløs mikrofon din højeste prioritet? Sørg for, at tilbehør er kompatibelt med dit PA-system, og har en pålidelig forbindelse med stor nok rækkevidde til, at du kan bevæge dig ubesværet rundt på scenen.

Musiker, der sætter en trådløs sender fast på sin violin
Optrædende, der justerer basniveauet på bagsiden af et Bose S1 Pro+ Wireless PA System

4. Mixer-muligheder

Nogle musikere foretrækker 8-kanals mixere, men du kan få et opdateret bærbart PA-system med indbyggede mixer-muligheder. Hvis det er en høj prioritet at kunne mixe, kunne du vælge en mixer og downloade diverse apps til at justere tonen og lyden. Alternativt kan du vælge en bærbar PA-højttaler med Bluetooth, som har de mest basale indstillinger såsom diskant samt effekter som rumklang og delay.

Bands har ofte brug for robuste muligheder for at mixe såsom at kunne skrue op for bassen, hvis andre instrumenterer fylder for meget i lydbilledet, eller skrue en tand ned for lead-guitaren under en særligt intens solo. Førhen var mixing helt analogt, men muligheden for at lade drejeknapper og fadere være for i stedet at bruge integreret trådløs mixing kan gøre det hele meget enklere.

Guitarist, der bruger Boses S1 Pro+ Wireless PA System under sin optræden

5. Tænd/sluk

Større PA-systemer skal ofte forbindes direkte til en stikkontakt. Dette opfattes typisk som den sikre måde at gøre det på. Du ved, at systemet virker, så længe spillestedet ikke har strømudfald, f.eks. hvis det stormer, eller der springer en sikring. Strøm fra elnettet er imidlertid ofte slet ikke nødvendigt. Bærbare Bluetooth-højttalere kan holde længere end dine stemmebånd uden elektriske ledninger. Det genopladelige batteri i Bose S1 Pro+ Wireless PA System holder op til 11 timer, hvilket giver musikerne masser af tid til at give et fremragende show.

Det er også nødvendigt at kunne være trådløs, når du spiller et sted, hvor der ikke er en stikkontakt, f.eks. på gaden. Hvis du ønsker at jamme på et fortov, hvor publikum belønner dig med drikkepenge, er PA-systemer, der kører på batteri, det rigtige valg. Ved større optrædener udenfor, f.eks. til en koncert i en park, findes der måske en mulighed for at få strøm fra en generator, men støjen fra generatoren kan drukne lyden fra din musik, og i sådanne situationer ville et batteri også være nyttigt.

6. Pris

Hver enkelt musiker har sit eget budget og sine egne krav til et PA-system. Dine ressourcer og behov ændrer sig sikkert også i løbet af en lang karriere. I starten køber du sikkert den løsning, som er mest overkommelig. Men i takt med, at din karriere går fremad, går billige systemer itu, og derfor er det en god idé at investere i udstyr af en bedre kvalitet.

Der findes PA-systemer i mange prisklasser. Mere enkelt udstyr koster måske blot et par tusinde kroner, hvorimod omfattende kommercielle systemer kan koste titusinder af kroner. Læg dertil de andre faktorer, som er forbundet med udgifterne, så du får mest for pengene.

Musiker, der justerer kontrollerne på bagsiden af et Bose S1 Pro+ Wireless PA System
Guitarist, der bruger Boses S1 Pro+ Wireless PA System under sin optræden

7. Brugervenligt

At have et system, der er intuitivt og nemt at bruge giver dig mulighed for at fokusere på dit talent. Hvis du er opvokset med analogt udstyr, kan det tage lidt tid at vænne sig til at bruge en digital app til at styre dit PA-system, men funktionaliteten derved giver de fordele, der er ved at udvikle de tekniske aspekter af musik.

Hvis du spiller på en pub, er det bedst at undgå at skulle mase dig forbi kunderne, når du træder ind på spillestedet med armene fulde af udstyr. Det kan spare dig tid og stress, hvis du har et bærbart system, du kan bære alene og sætte op på et øjeblik. Et plug-and-play-system gør opsætningsprocessen nemmere for dig, de andre medlemmer af dit band samt publikum.

8. Holdbarhed

Levetid er vigtigt, så der er god grund til at vælge et holdbart system. Selvfølgelig prøver musikere at håndtere deres udstyr forsigtigt, men et bærbart system skal kunne holde til mange ture til forskellige steder. Uovertrufne materialer og gennemtænkt design kan være det, der afgør om en højttaler står af efter blot få måneder, eller om den holder i flere år.

Bose S1 Pro+ Wireless PA System på et højttalerstativ udenfor
DJ, der bruger Bose S1 Pro+ Wireless PA System udenfor

En beslutning om lyd

I den sidste ende er det, der betyder noget, lydkvaliteten. Hele ideen med et PA-system er, at det skal være muligt for publikum at høre din musik på afstand. Med vellavede højttalere kan din stemme eller dit instrument høres bagest på pubben, eller hvor du nu optræder. Den underliggende teknologi er ofte usynlig i slanke systemer, men du – og dit publikum – kan høre forskellen.

Produkttilgængeligheden kan variere fra land til land.

RELATEREDE PRODUKTER

Relaterede historier

Fire områder, hvor det nye Bose S1 Pro+ åbner helt nye muligheder