NYE PRODUKTER ER LANDET! TJEK DEM UD.
Dolby Atmos-logo

Hvad er Dolby Atmos, og hvordan revolutionerer det surround sound?

"Dolby Atmos" er et udtryk, der måske fanger dit blik, eftersom flere og flere streamingtjenester og lyd- og videoudstyr anvender den nye teknologi, som giver mere fordybelse i lydbilledet end nogensinde før.

Men hvad er Dolby Atmos, og hvordan forbedrer det eksisterende lydformater som surround sound? Som med de fleste nye teknologier er det en forbedring og repræsenterer et betydeligt fremskridt, men adgang til og oplevelse af Dolby Atmos kræver det rigtige udstyr og de rigtige forbindelser. Sådan gør du.

For at forstå Dolby Atmos er det nyttigt først at overveje, hvordan lyden i øjeblikket leveres via de fleste underholdningssystemer.

Mono

Lyden kan udsendes på flere måder, til en start som "mono"-signaler. Mono betyder ganske enkelt én kanal, hvor hele lydsignalet er foldet ind i en enkelt udgang. Eksempler på enheder, der bruger mono-signaler, omfatter radioer, ældre computere og nogle klub- og PA-systemer. Grundlæggende er alt med en enkelt højttaler mono.

Lydstyrkeknap på en radio
Et par i en stue, der ser TV, som har en soundbar

Stereo

Det mest almindelige outputformat, der bruges i TV'er, computersystemer, mobile enheder, hovedtelefoner, øretelefoner og lydsystemer til hjemmet har i dag to kanaler: venstre og højre. Dette giver et bredere lydområde end mono og giver mulighed for et mere kreativt lydudtryk ved at placere elementer på den ene eller den anden side eller ved at panorere lyde fra den ene højttaler til den anden, hvilket skaber illusionen om bevægelse. Stereolyd skaber også et fantomcenter, hvor det lyder som om lyden kommer fra mellem højttalerne, men den kommer faktisk fra venstre og højre kanal samtidigt.

Surround

Hvis du tilføjer ekstra højttalere, der omgiver lytteren, får du en endnu større fornemmelse af retning, rum og dybde. Den mest almindelige konfiguration af surround sound er en 5.1-opsætning, hvor der tilføjes en centerhøjttaler til de primære venstre og højre højttalere samt bageste venstre og bageste højre surroundhøjttalere, hvilket udgør fem hovedhøjttalere. .1 henviser til en bashøjttaler eller subwoofer til håndtering af lave frekvenser. I 7.1-konfigurationer tilføjes yderligere to sidehøjttalere.

Mand i en stue, der ser TV med lydbølger, der udsendes fra højttalersystemet

Dolby Atmos skaber det mest tredimensionelle lydlandskab, der er muligt.

Dolby Atmos bygger endnu mere på surround soundens funktioner ved at føje højdekanaler til mixet. Ligesom surround sound er der et leje med venstre, højre, center og baghøjttalere, men der er også ekstra højttalere, enten placeret i loftet, der udsender ned, eller i form af soundbars og andre højttalere nedenunder, der udsender opad for at reflektere lyd fra loftet. Som et resultat heraf skaber Dolby Atmos det mest tredimensionelle lydlandskab, der er muligt. I Dolby Atmos-højttalersystemer beskrives opsætningen som 5.1.2, 7.1.2 eller 7.1.4, hvor det sidste tal repræsenterer to eller fire højdekanaler.

Den måde, lydindhold blandes på i Dolby Atmos-udsendelser, forbedrer også den medrivende effekt. Dolby Atmos mix kan indeholde op til 118 lydobjekter, som lydmixere og lyddesignere kan placere hvor som helst i 3D-rummet, så de roamer forfra og bagfra, fra gulv til loft og hvor som helst ind imellem. Dette skaber næsten ubegrænsede muligheder for bevægelse og dybde og den mest nøjagtige gengivelse af lyd, som vores ører opfatter den i den virkelige verden. Dette er den virkelige kraft i Dolby Atmos, og hvorfor det er så anderledes end tidligere lydteknologier.

Hvad skal jeg bruge for at opleve Dolby Atmos?

Hvis du vil opleve Dolby Atmos derhjemme, skal du bruge et par vigtige stykker udstyr. Dette starter ved kilden til signalet, normalt TV'et, som skal have en HDMI eARC-udgang (enhanced Audio Return Channel) til din soundbar eller modtager, som også skal have en HDMI eARC-tilslutning og Dolby Atmos-funktion. Hvis du bruger en kilde med en standard HDMI ARC-tilslutning, vil du stadig høre lyd, men den vil være begrænset af databåndbredde til stereo- eller surround sound-versionen af signalet, ikke Dolby Atmos-mixet.

Soundbar på en TV-konsol
Stue med TV, soundbar og surround-baghøjttalere

Det er langt den nemmeste måde at opleve Dolby Atmos på med en soundbar, og det er meget nemmere end at installere en receiver og et højttalersystem i rummet eller i loftet. Den nyeste generation af soundbars, der omfatter modeller som Bose Smart Soundbar 900 og Bose Smart Soundbar 600, har fuld Dolby Atmos-funktionalitet med ni interne højttalere, herunder to opadvendte højttalere til gengivelse af Dolby Atmos-højdekanalerne. Hvis du tilføjer et par Bose Surround Speakers 700 eller en Bose Bass Module 700 subwoofer, vil det give yderligere fordybelse, især i den lave ende. Bose Smart Soundbars gør opsætningen nem med en enkelt HDMI eARC-port, der giver mulighed for tilslutning til en Dolby Atmos-aktiveret kilde.

Performer til en koncert

Hvor finder jeg Dolby Atmos-indhold?

Dolby Atmos-indhold er nu bredt tilgængeligt på streamingtjenester, men du skal kontrollere din nuværende abonnementsplan, da mange større tjenester kun tilbyder Dolby Atmos-indhold på premium-planer. Det meste 4K-videoindhold omfatter også Dolby Atmos-lyd, herunder 4K Blu-ray discs.

Musikere udgiver også Dolby Atmos-mix af deres album, selvom det nogle gange er under et andet udtryk, f.eks. Spatial Audio på Apple Music, men den underliggende teknologi vil stadig være Dolby Atmos, og du vil se Dolby Atmos-logoet på disse album.

Klassiske album får også Dolby Atmos-behandlingen, i takt med at pladeselskaber opdaterer deres kataloger. Album, du har lyttet til i årevis, lyder nu endnu bedre i Dolby Atmos. Den mest almindelige reaktion efter at have lyttet til Dolby Atmos-versioner af albummix er, at der er tydeligere adskillelse mellem musikelementerne, en større dybdefornemmelse og lyde og instrumentering, der tidligere blev begravet i de gamle mix. Dolby Atmos surround sound puster med andre ord nyt liv i gamle favoritter og gør det sjovt at genopdage dem.

Album, du har lyttet til i årevis, lyder nu endnu bedre i Dolby Atmos.

En kvinde, der lytter til musik iført Bose Noise Cancelling Headphones 700

Andre Dolby Atmos-lyttemuligheder

Det er også muligt at opleve Dolby Atmos surround sound gennem hovedtelefoner. Dolby har anvendt en teknik, der kaldes binaural lyd, som gør det muligt at opleve fordybelsen i Dolby Atmos, mens du lytter til musik eller ser en film med hovedtelefoner på.

Ved hjælp af Bose Music-appen kan du uden problemer skifte fra din soundbar til trådløse Bluetooth-hovedtelefoner, f.eks. Bose Noise Cancelling Headphones 700, så du kan se film sent om aftenen, mens resten af huset sover, eller når du ønsker at lukke omverdenens larm ude og samtidig holde lydniveauet nede.

Selvom det ikke er præcis den samme oplevelse, som du får med din soundbar eller et installeret system, vil du stadig kunne høre forskellen mellem normal stereo og Dolby Atmos-mix, især hvad angår klarhed og en fornemmelse af dybde, bredde og højde.

Dolby Atmos er her for at blive, og udvalget af indhold med denne medrivende nye lydteknologi vokser hele tiden. Hvad er Dolby Atmos? Det er fremtidens lyd, og nu har du den viden, du har brug for til at udnytte denne utroligt medrivende nye udvikling inden for hjemmeunderholdning.

Produkttilgængeligheden kan variere fra land til land.

RELATEREDE PRODUKTER